Idag är Karl XII:s dödsdag. Vad passar då bättre än att framhålla det antirasistiska folkbildningsprojekt som Sveriges Radio Metropol 93,8 har sysslat med hela den här veckan?

Med Metropols egna ord:

Hur känns det att bli utsatt för rasism? Berätta för oss, vi vill ha din historia!

Hela den här veckan har vi på Metropol en temavecka om vardagsrasism, och vi har valt att lägga fokuset på hur det känns. Vi tror att din upplevelse, vad du varit med om och hur du hanterade det hjälper till med att stoppa rasism i vardagen.

Du kanske upplevt att du inte fick det där jobbet du verkligen ville ha på grund av ditt namn? Du kanske har nekats i krogkön på grund av ditt ursprung? Har du en kompis som du upplever uttrycker sig fördomsfullt?

Berätta din historia för oss! Mejla till metropol@sverigesradio.se, twittra under hashtagen #hurkännsdet eller skriv till oss på vår facebooksida!

Det här är jätteviktigt, därför att debatten om rasism allt som oftast förs över huvudet på dem som drabbas. Nu ger Metropol de drabbade en röst rakt ut i etern. Hoppas att de dessutom tänker dokumentera alltsammans i en bok eller liknande. Det vore i så fall en omistlig del av framtidens kunskap om rasismen i Sverige under sekelskiftet 2000. Och för egen del kan jag bara beklaga att kampanjen kom ett år för sent. Främling hade blivit en mycket vassare bok om jag hade haft tillgång till alla de här historierna.

Ta del av kampanjen här!

(Men hoppa över den där Dani M, som mest är pinsam i sina försök att skylla sin antisemitism på nån annan. Leta upp intervjun med mig från i måndags istället…)

Och vila i frid, Kalle. Det var inte ditt fel, det där med Kungsträdgården och kransar och skit. Fan, du var ju värsta multikulti-knugen!

#hurkännsdet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *