Godmorgon, mina vänner. Nu ska vi prata om det rasistiska nyspråket.

Idag kan man läsa följande i Dagens Nyheters sportdel:

Den grekiska trestegshopparen Voula Papachristou har uttryckt grovt nedsättande saker om afrikanska invandrare i Grekland. Hon har dessutom öppet sympatiserat med det nazistiska partiet Gyllene Gryning, kända bland annat för att misshandla meningsmotståndare i riksdagens kammare. Greklands olympiska kommitté tycker av förklarliga skäl att det är lite ovärdigt av en person som ska representera landet som uppfann de olympiska spelen, och kickar ut Papachristou.

När Dagens Nyheter rapporterar om det väljer denna Sveriges ledande morgontidning att beteckna Papachristou som ”invandringskritisk”.

Men Papachristous kommentarer handlar inte om kritik mot den grekiska invandringspolitiken. Förutom att tycka att nazistpartiet är trevliga och sympatiska killar, har hon bland annat sagt att myggor som bär på det så kallade West Nile-viruset ”får hemlagad mat” i Grekland, eftersom det finns så jävla många afrikaner där. Hon antyder till och med att det är afrikanerna som har tagit med viruset till myggorna. Kort sagt, att de sprider smitta.

Det är inte ”invandringskritik”. Det är rakt upp och ner rasism.

DN:s val av rubrik sätter dock huvudet på spiken på det rasistiska nyspråket. För det är ju precis så här rasisterna har gjort i åratal, det är så här de tum för tum vinner kampen om språket.

Makten över orden är makt i politiken, det vet alla. Kan man etablera ett begrepp som inte bara beskriver något utan även tar ställning, har man nästan vunnit debatten på förhand. Det är därför vänstern säger ”utförsäljning” och inte ”försäljning”, därför högern säger ”skattetryck” och inte ”skatteuttag”. Det hörs ju att ett tryck är förtryckande och att en UTförsäljning är en vettlös rea.

Det är också därför rasisterna säger ”massinvandring” och inte invandring. Det är därför de säger ”islamkritik” och inte hat mot muslimer, det är därför de säger ”ekonomiska flyktingar”, ”svenskfientlig” och stämplar motstridiga åsikter som ”politisk korrekthet”. Det är därför de låtsas att ”mångkultur” betyder ”ett parallellsamhälle mitt ibland oss där sharialagar råder”. Och det är därför de sätter etiketten ”invandringskritik” på själva rasismen.

Det är för att legitimera sin intolerans. Och för att rita sina intoleranta bilder i huvudena på oss, så att vi av misstag börjar låta som dem när vi pratar – och därigenom själva bli rasister.

Idag har de lyckats med DN-sporten.

Rasistiskt nyspråk i DN-sporten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *