Det är inte bara jag som har fått några ex av Främling, vad döljer du för mig?. Även recensionsexen har gått ut, och med en månad kvar till release börjar jag få en försmak av vad som väntar.

Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin har läst snabbt, och skriver idag en ledarkrönika om vardagsrasismen utifrån den svårslagna kombon Främling och Sex Pistols. Han tar upp den form av rasism som jag jämför med kinesisk vattentortyr: den rasism som består av ideligen upprepade småsaker. Droppar som var och en för sig kan viftas bort, men som aldrig slutar falla och som alltid landar på samma ömma punkt.

Det är en rasism som är i princip omöjlig att upptäcka för den som inte själv drabbas. Alltså är det en rasism som vi som inte själva drabbas ofta ifrågasätter. (Vilket för den som drabbas bara blir ännu en av dropparna.) Denna den vanligaste formen av rasism som människor drabbas av, går alltså inte att upptäcka utan att lyssna på dem som drabbas.

De som har valt att kommentera krönikan (med ett påhittat facebookkonto) lyssnar givetvis inte. De är ju kommentarfältherrar, och som sådana alldeles för upptagna med att bli kränkta.

Även det en försmak av vad som komma skall.

Försmak

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *