Svensk Bokhandels (SvB) katalog över vårens debutanter har kommit. Där finns till och med lilla jag! Kanske inte så oväntat, eftersom jag ju ger ut en bok i vår, men för mig kändes det så overkligt att jag var tvungen att vänta en vecka med att sprida nyheten.

Katalogen finns inte på nätet och jag äger den inte själv, så du får nöja dig med den lilla del som är mitt debutantporträtt:

Jag är inte fotbollsspelare. Har aldrig varit det. Min debutroman Gå på djupet är helt och hållet baserat på påhittade händelser, och den saknar varje tillstymmelse till självbiografisk bakgrund. (En gång i tiden spelade jag faktiskt i samma knattelag som en man som sedermera blev firad stjärna, men jag insåg till slut att det fanns en anledning till att ingen passade mig.) Min plats i fotbollens universum är tveklöst på läktaren.

Men jag har alltid fascinerats av livet som fotbollsproffs. Inte av det uppenbara – bilar, brudar, bollar och bankkonton – utan av själva livssituationen. Tänk själv: man tar en tvättäkta, mellanmjölkssvensk 20-åring och slänger in honom i en tillvaro där han tjänar absurda pengar, där han kan läsa sitt namn i tidningsrubrikerna varje söndag, där alla känner igen honom och älskar honom – och där en hel stads förhoppningar vilar tungt över hans axlar. Fatta vilket miljöombyte! Fatta vilken press! Och försök sedan fatta varför så få har försökt skildra det livet i skönlitteraturen.

Jag är kemist, cyklist och spokenwordartist. Jag fyller år på julafton, är beroende av mörk choklad och växte upp i Södertälje. I valet mellan statistisk termodynamik och strategiskt entreprenörskap väljer jag den med mest fantasi och gratis godis. Jag tycker om vatten, Tage Danielsson och när publiken applåderar. Jag tycker inte om elektronisk dansmusik och jag tål inte russin. Jag har gradvis börjat bry mig mindre om vad folk tänker om mig sedan jag insett hur sällan de gör det. Om jag inte vore kemist, cyklist, spokenwordartist och blivande författare skulle jag antagligen ha blivit lärare.

Marcus Priftis
Titel: Gå på djupet
Förlag: Kalla Kulor

Så är det. Nu är ni nyfnikna va?

Debutantporträtt i SvB

One thought on “Debutantporträtt i SvB

  • Hej Marcus!
    jag har kollat på din sida. Den är imponerande. Skitbra liksom, som man säger. Jag är stolt över dig.

    Igen var det svårt-omöjligt att kolla på filmerna. Stor besvikelse eftersom det är vad jag gillar mest.

    Kan inte kommentera något särskillt. Allt verkar mycket bra och proffessionellt. ΕΥΓΕ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *