Publicerad 2013-06-04 i Dagens Arena
 

Jag var inte det minsta förvånad när jag läste att polisen i Östergötland hade omhändertagit en journalist som filmade en rasistisk demonstration, med förklaringen att ”han såg inte ut som en journalist”. Lika lite höjde jag på ögonbrynen då det berättades att polisen under upploppen i Husby kallat vittnen för ”apjävel”. Precis som så många andra har jag blivit van. Trots att den är ett ständigt pågående rättsövergrepp, har polisens rasism blivit en vardaglig självklarhet.

Det var bara ett par månader sedan som poliser stoppade personer enbart på grund av deras hudfärg i vintras – och därmed bröt mot folkrätten i hetsjakten på papperslösa. Går vi tillbaka ett par år minns vi hur polisen övade beslagshantering på ”Neger Niggersson” och kallade mörkhyade för ”apejävel”. (Igen!) Och i storstädernas förorter är det en daglig syn att poliser trakasserar ungdomar med invandrarbakgrund nästan på måfå. Jag har själv bevittnat det.

När rasism avslöjas inom polisen tillsätter man i bästa fall en internutredning som sedan glöms bort. Sedan skyller man på ”enskilda rötägg”, eller säger att ”det där var i stridens hetta, han är en fin kille egentligen”.

”Stridens hetta” är dock ett väldigt dåligt försvar. För det första är polis inte vilket yrke som helst. En polisman är betrodd av staten att använda skjutvapen mot andra människor, om situationen så skulle kräva. Vi måste kunna kräva av en person med ett sådant förtroende att hen inte ballar ur till reptilstadiet så fort hen får se en gatsten. (Eller, för den delen, skjuter skarpt in i ett gym för att en rånare viftar med ett vapen.)

För det andra säger man inte vad som helst ens i stridens hetta. Man säger sådant man har i huvudet. Man skriker helt enkelt inte ”apjävel” till en mörkhyad person om man inte, någonstans där inne, tycker att mörkhyade är som apor. Det är självcensuren och fernissan, inte själva värderingarna, som sätts ur spel när stresshormonerna sprutar. Den som uttrycker sig rasistiskt ”i stridens hetta” bär helt enkelt på rasistiska tankar.

Från centralt håll brukar polisen hävda att sådana här fall handlar om enskilda rötägg. Det stämmer säkert. Men om man hittar tillräckligt många ruttna ägg i samma kartong, måste man börja fundera på om det inte har blivit något fel vid produktionen. Vittnesmålen om polisers rasism är betydligt fler än i de flesta andra yrkesgrupper. Om inte allt är en stor konspiration, tycks det helt enkelt vara så att rasism är ett särskilt stort problem just inom ordningsmakten.

Det här betyder givetvis inte att alla poliser skulle vara elaka jävlar. Det finns många förnuftiga poliser med vettiga idéer. Men utan tvekan finns det också ett stort värdegrundsproblem inom poliskåren. Och det är dags att polisen börjar ta det på allvar.

Polisen är en av våra mest centrala samhällsfunktioner. Men bara om den finns där för att skydda oss. Om polisen – med sitt våldsmonopol – istället blir en fiende för delar av samhället, är splittring och social oro oundviklig. 1,9 miljoner svenskar har utländsk bakgrund. För varje nytt rasismavslöjande, och för varje mörkning eller officiell bortförklaring, berättar ordningsmakten för dessa svenskar att den inte tänker skydda dem.

Då är det inte bara en fråga om enskilda kränkta individer. Då är det hela samhället som hotas.

Marcus Priftis

Krönika: Rasism inom poliskåren farlig för samhället
Tagged on:                 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *