Jag börjar bli en lokal kulturpersonlighet, som någon kallade, i min gamla hemstad Södertälje. En månad efter intervjun om En käftsmäll är också beröring blåste Länstidningen igång en kärleksdiktstävling inför Alla hjärtans dag. Och gissa vem som fick skriva sina bästa tips till de tävlande? Just det.

Läs artikeln här

Fast jag tyckte nog att jag blev lite väl hårt redigerad. Så jag bjuder på råmaterialet här!

Vilka är dina tre bästa tips för att skriva en kärleksdikt?

  1. Skriv från ditt hjärta. Undvik klyschor (allt med blommor och ögon och sol och måne). Försök istället använda ord som beskriver hur just DU känner för just DIN kärlek. ”Min älskling, du är som ett murmeldjur” är bättre än ”Min älskling, du är som en ros” – förutsatt att det är sant, naturligtvis. Undvik också alltför nördiga liknelser. (Star Wars-referenser går, som man säger, tjockbort.)
  2. Utgå från en upplevelse. Riktiga känslor kommer inte ur abstraktioner som ”du är hela min värld”, de är kopplade till saker som verkligen har hänt. Utgå från ett tillfälle då du verkligen KÄNDE att du älskade din älskling. Lev dig in i känslan från det tillfället och låt den leda dig.
  3. Skriv bara på rim om du vet varför du INTE ska skriva på rim. (Ledtråd: Stefan och Krister.)

Har du själv skrivit en kärleksdikt någon gång?
Absolut. Och gått i varenda fälla, för den delen. En gång på gymnasiet beskrev jag mina känslor för min dåvarande flickvän i elektricitetstermer. (Hennes födelsedag krockade med provet i ellära. Och ja, vårt förhållande påminde om växelström, men jag kunde kanske ha jobbat mer på metaforen…)

Brukar du fira Alla hjärtans dag?

Jag har själv inga större känslor för den dagen. Men en högtid som är viktig för någon jag tycker om, blir viktig för mig också. Det har alltså varierat genom åren.

Vad är kärlek för dig?
Samhörighet. Ömsesidig empati. Och att man kan skratta tillsammans.

Tipsar Södertäljeborna om kärleksdikter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *